x

 

 

Neke od aktivnosti Udruge i njenih članova.

2013. godinaPredstavljanje "Sparka" na TV Jabuka, u emisiji "Fio Show" - 3. veljačeUdruga umjetnika "Spark" gostovala je u nedjelju na večer, 3. veljače 2013. godine,  u emisiji Fio Show na TV Jabuka (prije OTV) u Zagrebu. Predsjednica Vlasta Zaloker, Ivica Smolec, Zdenka Mlinar i Maca Mihac predstavili su "Spark" ljubavnom poezijom (ususret Valentinovu). Obratili smo se i pjesnicima u gledateljstvu, poslali smo u eter poziv za sudjelovanje u našem novom pjesničkom natječaju "Još jedno proljeće".

Na početak
Ove godine "Spark" se predstavio i Udruženju umirovljenika u Botincu, sudjelovao tradicionalno na "Goričkim večerima", na međunarodnoj likovnoj koloniji na "Ranču konja" Kurilovec, na promociji knjige "Zemljo moja" člana Stjepana Detelića u Buševcu (u čijoj izradi i uređivanju su sudjelovali Vlasta Zaloker i Ivica Smolec). "Spark" je organizirao i priredbu "Božić u Kobiliću"  s prigodnim programom - poezija, skeč, glazba...

Velikogorički proljetni sajam – Sparkovo sudjelovanje (10. – 12. svibnja 2013.)Kao i svih proteklih godina Udruga umjetnika „Spark“ Velika Gorica bila je, i ove 2013., dijelom Proljetnog sajma kojeg Udruženje obrtnika Velike Gorice i Turistička zajednica Grada organiziraju već 11. godinu zaredom.m se već tradicionalno održava na lokaciji oko Pučkog otvorenog učilišta, a raznolikosti, kvaliteti i šarenilu ponude velikogoričkih obrtnika, poduzetnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, škola, udruga i ostalih sudionika u tom proljetnom ozračju teško je odoljeti. Stoga je i posjećenost ovog Sajma uvijek na zavidnoj razini što govori kako je i osnovni cilj organizatora i sudionika najčešće ostvaren, kako u promotivnom smislu, tako i u jačanju poduzetništva i cjelokupnog gospodarstva velikogoričkog kraja...Dakako, i kulturnog! Jer tome u prilog ide i Sparkovo sudjelovanje na Sajmu koji članovima Udruge nudi jedinstvenu priliku za prezentirati svojih misli i ruku djela. Tako su se u „našoj“ drvenoj kućici mogla naći književna djela (uglavnom poetskog žanra) u nakladi Udruge, ali i ona objavljena u vlastitoj nakladi autora. Nije izostalo ni slikarskih umjetnina, a sve se nudilo po veoma pristupačnim cijenama.

Ana Plehinger i Zorica Krznar Blagec postavljaju izložbene primjerke knjiga i ukrašavaju prostor cvietjem iz vrta vrijedne nam i drage članice Marice Mihac-Mace.

Disciplinirana i iskusna čuvarica blaga Zorica K. Blagec na svom je zadatku...

...a tu je suvereno i sa stavom, te pozom kao za portret i Zdenka Mlinar.

Zainteresirani za Sparkovu škrinjicu s blogom: Josip Filipović i Juraj Srdar.Zahvaljujući lijepom vremenu, Sajam je privukao i djecu i odrasle, a organizatori i izlagači bili su bogatiji za iskustvo koje će im zasigurno pomoći u daljem radu.Napisala: Zdenka Mlinar
Foto: Lucija HorvatGoričke večeri – Sparkova likovna kolonija i poetsko-glazbeni recital (15. lipnja 2013.)


Za subotu, 15. lipnja, Sparkovci su si zadali čak dvije zadaće: – likovna kolonija tijekom dana, a potom, u večernjim satima – poetsko-glazbeni recital.
Već u jutro, točnije u 8:00, počelo je skupljanje članova Udruge od kista i boje u parku pored Muzeja Turopolja, a prvi koji je stigao na dogovoreno mjesto bio je, najstariji član i slikar od formata Vladimir Zopf. Dakle, čovjek za primjer, čovjek od velikih platna i najdraže mu tehnike – ulja; čovjek od kojeg valja učiti...
Svi zainteresirani za sudjelovanje u stvaranju djelâ namijenjenih darivanju u dobrotvorne svrhe mogli su birati pozicije; s više ili manje hladovine, u osami ili u društvu.
Improvizirana radionica na otvorenom, u samom središtu Grada; rad u jutarnjim satima, uz cvrkut ptica nadahnut jutarnjom svježinom i radošću postojanja...
Koja ljepota!
S lijeva na desno: U pozadini Veronika Prvonožec i Vladimir Zopf; ispred njih Zdenka Mlinar i Nevenka Lang

Dakako, broj vrijednih ruku se povećavao, pa su se u ekipi našli i: Katica Trumbetaš, Ana Plehinger, Jesenka Borovina Kiki, Nataša Dorčić, Đurđa Prusac Dobrovšak, Željko Šajh...

Radila su i djeca, svraćala i promatrala nastajanje slika raznih motiva i tehnika, ali i radova u decoupage tehnici, no na fotografijama je samo jedna djevojčica, petogodišnja Lucija Horvat.

Bilo je vremena i za odmor, a osim dušu, trebalo je i tijelo nečim okrijepiti, malo se pospominati, pa i dijete nečemu poučiti...

... kako bi se i to dijete, Sparkova princeza dana, uhvatila posla.
... i poetski recital

Nakon što je improvizirani atelijer razmontiran, a svi tragovi kreativnog djelovanja u parku uklonjeni, članovi Udruge su se razišli. No, poete i ljubitelji poezije u večernjim su satima, u atriju bivše galerije „Kordić“ za velikogoričke ljubitelje pozije i glazbe, ali i za one koji će to tek postati, održali i svoj već tradicionalni poetsko-glazbeni recital.
Sudionici recitala bili su: Nevenka Lang (na pozornici), Zorica K. Blagec, Ivica Smolec, Marica Mihac, Vesna Fabijanov i Zdenka Mlinar (fotografija dolje), dok je vrsni kazivač poezije Drago Katulić svojim nastupom predstavio buševečkog pučkog pjesnika Stjepana Detelića Banskog.

U glazbenom dijelu programa sudjelovala je Sparkova gitaristica Gordana Kralj i sveprisutni Sparkov kantautor Zvonko Knežević, a posebni gosti večeri bili su članovi grupe „Mungos Brothers Band“ koji su publici predstavili mlade velikogoričke glazbenike, učenike gitare.
Mungos Band, koji je dugogodišnjim prisustvom na sceni doprinio popularizaciji bluesa i rocka, aktivno se angažirao i u podučavanju mladih glazbenika, a svojim je dugodoišnjim djelovanjem stekao i status institucije rocka i bluesa u Hrvatskoj. Tijekom godina band je osvojio mnoga priznanja i nagrade za svoj rad, a osnivač i vođa banda Dražen Mišerić je 2011. godine dobio i priznanje struke; te proglašen i najboljim blues gitaristom u Hrvatskoj.

„Mungos Brothers Band“ na jednom od predstavljanja mladih gitarista.

lipnja 2013.

Napisala: Zdenka Mlinar
Foto: Ivica Mlinar
i www.forumgorica.comBožić u Kobiliću(7. prosinca 2013. – Društveni dom u Kobiliću)


Udruga umjetnika „Spark“ Velika Gorica ove je godine organizirala priredbu pod nazivom „Božić u Kobiliću“, s ciljem darivanja mještana tog lijepog prigradskog naselja baš u dane kad je u nas Hrvata blještavilo dobrih djela i najprisutnije. Bio je to dar i Stjepanu Vitezu, Sparkovcu i dobročinitelju od glave do pete, kojem je Kobilić i rodno mjesto, ali i do danas mjesto življenja, kojem on s neizmjernom ljubavi sklada glazbu, piše poeziju i scenarije za izvođenje skečeva, najčešće šaljivog sadržaja.
Gostovanje je, zbog nenadanih i opravdanih razloga, palo i na Dan Sv. Nikole, zbog čega su odrasli „zakazali“ glede poziva Nikole putnika u goste, a bit će i kako su djeca, znajući za to, iz protesta ostala u svojim domovima.
Dakle, večer je posvećena odraslima, a program je bio koncipiran po principu – red glazbe, red poezije, red humora, red glazbe... Kao i uvijek, nakon službenog dijela programa, uslijedio je domjenak uz slano-slatke delicije naših domaćina, što se, naravno, zalilo i dobrom kapljicom.
(više u nastavku)
Kao prva među jednakima, Vlasta Zaloker Kobilincima predstavlja Udrugu i zahvaljuje domaćinima na lijepom i toplom dočeku. No, najavljuje i nastup kantautora Zvonka kneževića, koji će na žicama svoje gitare izvoditi i glazbenu podlogu za recitatorski dio programa.

Zvonko Knežević u glazbenom zanosu, sa svojom gitarom, klavijaturama i notnim zapisima...

...dok poete, uživajući u trenutku, čekaju svojih pet minuta.

Prva je na redu aforistkinja Zorica Krznar Blagec......zatim, pučki pjesnik Stjepan Vitez, koji je i domaćin večeri.

A nakon što je Zvonko Knežević izveo još jednu glazbenu točku, Nevenka Lang i Vlasta Zaloker glume u skeču „Slavljenici Božića“, napisanom perom Nevenke Lang, a koji govori o tome kako žena ima preveć delati u predbožićno vrijeme, dok je njenom mužu svaki dan blagdan i vrijeme za slavlje.

Poslije skeča, mladi je klavirist, Josip Šipek, izveo svoju autorsku Piano sonatu.

Tu je i prozaist i pjesnik Ivica Smolec, dakako, uz glazbenu pratnju Zvonka Kneževića...

...pa pjesnikinja i prozaistica Zdenka Mlinar.

I opet Zvonkova glazbena izvedba, srčana i puna ljubavi, nakon koje je nastupio i...

...Dražen Jančić, u ulozi voditelja, ali i sa svojom nježnom poezijom.

Pa opet Stjepan Vitez, sada u pjevačkom zanosu, također začinjenom strašću i ljubavlju...

... te Gordana Gerhardinger Šipek sa svojim pjesmama iz knjige „Putovanje duše“...

...i Nevenka Lang, kao pjesnikinja.

A onda, za kraj, prekrasna božićna pjesma u izvedbi sopranistice i solistice Amele Jančić Priganica...

...te još jedan pljesak i za Amelu, i za Zvonka, i za sve Kobilince!prosinca 2013.

Napisala: Zdenka Mlinar
Foto: Ivica Mlinar

Božić u Ogulincu (21. prosinca 2013. – Društveni dom u Ogulincu)


Na II. božićno gostovanje u 2013. godini, Udruga umjetnika „Spark“ Velika Gorica odlazi u Ogulinec, a na poziv tamošnjeg Društva žena koje je „Sparkovce“ ugostilo, onak, praf po domači. Ponosne što je njihovo malo selo, posljednje u nizu velikogoričkih sela na cesti prema Sisku, konačno dobilo društveni dom i crkvu, žene tog Društva aktivirale su se na mnogim područjima kulturnog djelovanja te postale ponos Zajednice u kojoj žive, ali i šire. U novim prostorijama doma, blagdanski je postavljeni stol, božićni detalji, s dominantnošću ukrašenog bora, pucketanje vatre u kaminu, miris klinčića u kuhanom vinu... Ljubaznost domaćica i domaćina iskazana nam je i nastupom Pjevačkog zbora žena iz Ogulinca, a svečani doček uzvratili smo našom glazbom, poezijom božićnom pričom... U ime „Sparka“, na tom lijepom gostovanju bili su prisutni: Zvonko Knežević, Zdenka Mlinar, Ivica Smolec, Marica Mihac Maca, Stjepan Detelić Banski, Drago Katulić, Vlasta Zaloker i Lucija Horvat. No, o slijedu događaja i atmosferi više u nizu fotografija:Prvo okupljanje...

...pa pjesma dobrodošlice Pjevačkog zbora žena Ogulinec.

Zatim kazivanje poezije: Zdenka Mlinar i Ivica Smolec...

....pa Stjepan Detelić Banski i Marica Mihac Maca...

...te Drago Katulić i Vlasta Zaloker.

Ali i božićna i novogodišnja čestitka Lucije Horvat na kineskom i engleskom jeziku!

Na kraju službenog dijela gostovanja, svoju je poeziju čitala i predsjednica Društva žena Ogulinec, Nadica Kolosa, koja je, uz zahvale „Sparkovcima“ na gostovanju, prisutnima također čestitala Božić i Novu godinu te sve pozvala na nastavak druženja uz glazbu i domjenak.

I za rastanak, još malo ćakule, fotkanja i darivanja. Pa, drage Ogulinke i Ogulinci, u ime svih „Sparkovaca“, još jednom Vam HVALA!!!prosinca 2013.Napisala: Zdenka Mlinar

Foto: Lucija Horvat i Ivica SmolecCopyright © 2015. Udruga umjetnika "Spark" | Sva prava pridržana