x

 

 

Neke od aktivnosti Udruge i njenih članova.

2015. godinaKnjiževnik Mirko Kovačević – gost u „Spark-u“ - (22. veljače 2015.)Članovi Udruge umjetnika „Spark“ Velika Gorica u svojim su prostorijama, u nedjelju, 22. veljače, ugostili pjesnika, prozaista, urednika, književnog i likovnog kritičara, te člana DHK prof. Mirka Kovačevića.– Mirko je pravi pravcati kulturtreger, žilava i tvrdokorna vrsta ljudi koji za kulturu žive i dišu bez obzira na okolnosti, trendove ili isplativost – reći će mnogi koji ga poznaju ili s njim surađuju. A on, znatiželjnicima koji traže objašnjenje za takvu njegovu kulturnu hiperaktivnost, odgovora parafrazirajući Krležu: „Da, kultura je skupa, ali nekultura je još skuplja“, dok mu je, kažu, poanta o kulturnom (ne)cjenkanju važnija od toga je li dosjetka upućena gospodi ili drugovima.Mirko je osnivač i urednik zavidne „Inine“ biblioteke, na koju je jako ponosan, no 2006. godine prelazi u Hrvatski sabor kulture na mjesto tajnika, gdje djeluje i kao stručni suradnik za kazališnu, književnu i likovnu kulturu. Također obnavlja književne i likovne susrete koji su, za vrijeme, a i poslije Domovinskog rara, jednostavno utihnuli. Iza njega su stotine napisanih novinskih i časopisnih članaka, objavljenih ponajčešće u Vjesniku INE (današnji INA Glasnik), tridesetak eseja, tiskanih kao proslovi, pogovori ili kazališni ogledi, te deseci tekstova napisanih za knjige i monografije, koji će, neizbježno, svjedočiti jednom kulturnom vremenu Hrvata; vremenu Mirkova postojanja i djelovanja.Elegantno je i s lakoćom, Mirko Kovačević, Sparkovcima odgovarao na pitanja, te s neskrivenim sjajem u očima govorio o svom dugogodišnjem i bogatom djelovanju u hrvatskom kulturnom miljeu; o svojoj prozi i poeziji kojoj je u čast objavio pet knjiga.Isklesao je Mirko i svoje umijeće kazivanja poezije, te je vidno, tim dijelom svojeg predstavljanja Velikogoričanima, taknuo mnoga srca, pogotovo prezentirajući pjesme posvećene zavičaju i rodnoj mu slavonskoj ravnici.No tu, po pitanju Ravnice i rodne Virovitice, svoju će besjedu najčešće završavati pomalo tužnim, sjetnim, nostalgičnim i realističnim tonom:„Ni kuće ni nas djece u našoj Virovitici više nema, ostala je grobnica naših najdražih, nostalgija za rodnim krajem i nesvjesna obmana da ćemo se možda jednom ipak vratiti. Ostala je i skrovita ljubav za rodnom grudom i najdražim djetinjim danima što ih ne bih mijenjao za svu raskoš svjetskih metropola, jer je djetinjstvo u mome gradu bilo jedinstveno i još je uvijek trajno u duši pohranjeno i nezaboravljeno.“Dragi gost je Sparkovce darivao i nekim svojim knjigama, a oni su mu, osim glazbom Nevena Duževića, kojom kapljicom i slatkim zalogajčićem, zahvalili i čitanjem svojih pisanih uradaka, te pozivom na ponovno gostovanje.No, slijedi i mali foto-kolaž kao dokaz jednom toplom, lijepom i poučnom druženju.

Napisala: Zdenka Mlinar
Foto: Branka Ivanić Na početakPredstavljanje knjige „Smisao u besmislu“
autorice Zdenke Mlinar
(22. travnja 2015. – Muzej Turopolja, Velika Gorica)Stihovi i pjesme ove knjige slike su unutrašnjih krajolika Zdenke Mlinar i smisleno o njezinu stavu i svijetu govore, podastirući nam obilje emotivnosti i refleksivnosti. U njima ogleda se leksičko i stilsko bogatstvo, razgovijetan iskaz, vlastiti ritam te slikovit pjesnički izraz što otkriva skrb oko jezika. Vlastitom doživljajnom svijetu pjesnikinja daje svoju dimenziju, realne prizore i vlastitu misaonost, gradeći tako svoj mali unutrašnji svemir. Zdenka Mlinar pjeva čistim poetskim izričajem i u ritmu vlastitoga bića. Ona u poeziju ponire da bi se od neumoljivog vremena u stih sklonila, ide ususret pjesmama u koje ucrtava pahulje nježnosti i one spasonosne sretne ljubavi kojima se možda još može samoća odagnati, sjećanje osvježiti ili tek trenutak od zaborava spasiti. Tê pjesme zapravo su nevidljiva putovanja diljem kojih sljedbenici i poklonici Muza i dalje pokušavaju čudesa izgovoriti i svjetove snova rasprostrti...(dio iz recenzije prof. Mirka Kovačevića)

U romantičnom muzejskom ambijentu i uz počasnu stražu Turopoljskog banderija s početkom u 19:05 počelo je predstavljanje treće zbirke pjesama Zdenke Mlinar, objavljene u nakladi Udruge umjetnika „Spark“ Velika Gorica.U predstavljanju su sudjelovali: Vlasta Zaloker, predsjednica Udruge; prof. Mirko Kovačević, recenzent; te autorica Zdenka Mlinar, koja je urednica i ilustratorica ovog Naslova.

Knjiga je pisana uglavnom hrvatskim standardom, no, ciklusom „Briga me“, autorica se smjelo upustila i u pisanje na kajkavskom dijalektu koji joj je, kako reče i sâm recenzent, pjesničkiji, mekši i zvonkiji od književnog standarda.U dinamičnom i nadasve zanimljivom ozračju, poeziju su znalački kazivali: dramska umjetnica Urša Raukar, na standardu, te Željko Horvačić, na turopoljskoj kajkavštini.

U prepunoj dvorani zaljubljenika u pisanu riječ, poeziju i glazbu, program je vodila prekaljena novinarka i „Sparkovka“, poetesa i prozaistica Mirjana Marković.Osim svojim sugrađanima, poznanicima, prijateljima i obitelji, autorica je ovu književnu večer posvetila i nedavno preminulom velikogoričkom glazbeniku i pjesniku, te vrlo aktivnom i predanom članu Udruge, Zvonku Kneževiću, a sve je prigodnom i ugodnom glazbom uljepšala i upotpunila velikogorička diva Sandra Kulier.Dakako, nije izostala ni zahvala autorice svima koji su na bilo koji način doprinijeli stvaranju i prezentaciji ove knjige. No, taj dio nije mogao proći bez sudjelovanja autoričinog najvećeg ponosa i najljepšeg cvijeta njenog vrta, bez njene unučice Lucije.Nakon službenog dijela promocije, uslijedilo je druženje uz domjenak, autoričino pisanje posvetâ na trećim stranicama „Smisla u besmislu“ te još Sandrinih lakih nota.Foto: by Zdenko Mlinar - travnja 2015.


Na početak

Udruga umjetnika „Spark“ Velika Gorica
na koncertu posvećenom Zvonku Kneževiću
(27. svibnja 2015.)Kao dugogodišnja glazbena suradnica Zvonka Kneževića, člana vokalnog ansambla „Danice“, Sandra Kulier je u velikogoričkom Domu kulture na Galženici organizirala koncert Zvonku u spomen.

Uzimajući u obzir Zvonkovu angažiranost i na drugim poljima kulturnog miljea u gradu, Sandra nije zaboravila pozvati i druge suradnike za sudjelovanje na koncertu. Dakako, pozvala je i nas Sparkovce, dugogodišnje Zvonkove kolege po stihu i glazbi, te smo i mi u sklopu koncerta, Njemu u čast, održali svoj poetski recital. U Sparkovih „pet“ minuta svoje pjesme recitirali su: Mirjana Marković, Zorica K. Blagec, Nadica Kološa, Stjepan Detelić Banski, Marija Odrčić, Nevenka Lang, Stjepan Vitez, Zdenka Mlinar i Đurđa J. Parać.Osim što je bio srčan, pun ljubavi i zahvalnosti, program je bio i raznolik, jer uz Sandru i vokalni ansambl „Danice“ te Udrugu umjetnika „Spark, sudionici programa bili su i pjevački zbor SUH „Turopoljska zvona“, te vokalni sastav „Plešanke“. Cjelokupno događanje potrajalo je i dulje od predviđenog vremena, ostavivši dirljiv dojam kako na Zvonkovu obitelj i prijatelje tako i na sve prisutne koji su svojim dolaskom također željeli odati pijetet Zvonkovu liku i djelu.Ostalo nam je tek zahvaliti se Sandri i „njenim Danicama“ na prigodnom koncertu i prilici da i mi Sparkovci svojim poetskim potpisom iskažemo zahvalnost našem Zvonku, koji je Udruzi uvijek bio na usluzi!!!Nepotrebno je izdvajati bilo čije ime ili stih, jer sve su pjesme bile dar od srca – srcu koje je kucalo u ritmu glazbe i pjesme, pa je s njima na usnama, koračajući u jednu zimsku noć, i na vječni počinak poželjelo poć'.Za izdvojiti su tek neke fotografije, koje će svjedočiti tom događaju i našem vremenu. Vremenu u kojem još uvijek postoji ta divna čarolija ljudskosti.
Sparkovci, s lijeva na desno: Đurđa J. Parać, Zdenka Mlinar, Stjepan Vitez, Nevenka Lang, Marija Odrčić, Stjepan Detelić Banski, Nadica Kološa, Mirjana Marković i Zorica K. Blagec.
Gore lijevo-vokalni ansambl „Danice“; gore desno-pjevački zbor SUH „Turopoljska zvona“; dolje lijevo-vokalni sastav „Plešanke“ i dolje desno-obitelj i prijatelji Zvonka Kneževića.Naisala: Zdenka Mlinar
Foto: Lucija HorvatNa početak

Copyright © 2015. Udruga umjetnika "Spark" | Sva prava pridržana